Składniki:
-ok. 1,5l bulionu warzywnego
-2 pory
-mała cebulka
-ząbek czosnku
-3-4 ziemniaczki
-łyżka kwaśnej śmietany
-sól
-pieprz
-papryka
-ser mozzarella
-ciasto francuskie
Na patelni na łyżce masła podsmażamy wyciśnięty ząbek czosnku,dodajemy cebulę a gdy już będzie szklista dodajemy pory. Pamiętajmy aby pory mam się nie zarumieniły. Pokrojone ziemniaki i całą zawartość patelni wsypujemy do wcześniej przygotowanego bulionu i gotujemy. Gdy ziemniaczki są już miękkie doprawiamy do smaku (można dodać paprykę mieloną bądź łyżeczkę imbiru te przyprawy zdecydowanie wzmocnią nam smak potraw) i dodajemy śmietanę, gotujemy do ponownego zagotowania. Nadszedł w końcu czas zmiksować naszą zupę na krem. Do żaroodpornych miseczek nasypujemy startego sera mozzarella, zalewamy naszym kremem i przykrywamy ciastem francuskim. Wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180st C , gdy ciasto nam wyrośnie i się zarumieni nasza zupa na pewno jest już gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz