Składniki na ciasto:
-1,5 szkl mąki pszennej
-2/3 kostki masła
-1 żółtko z dużego jaja
-1-2 łyżki kwaśnej śmietany
-szczypta soli
-szczypta pieprzu
-1-2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
Składniki na nadzienie:
- ok.400g świeżego szpinaku
-2 kulki sera mozzarella
-100 g niebieskiego sera pleśniowego gorgonzola
-400 g pomidorów krojonych z oliwą z oliwek i czosnkiem z Pudliszek
-lekko doprawić ( nie dodawać soli ponieważ ser pleśniowy jest dosyć słony)
Zaczynamy....
1. Mąkę wysypujemy na blat dosypujemy wszystkie przyprawy, kładziemy zimne masło i ucieramy.
6. Gdy już cała tarta zostanie pokryta polewamy pomidorami z Pudliszek(sos możemy doprawić według swojego gustu).
7. Na koniec rozkładamy końcówkę serów. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 30-40 minut.
Smacznego kochani !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz