co kucharz uważy...

poniedziałek, 25 lutego 2013

Tarta serowo-szpinakowa

Zapraszam do spróbowania mojej tarty, która mam zasmakowała i na pewno ją kiedyś powtórzę.






Składniki na ciasto:
 -1,5 szkl mąki pszennej
 -2/3 kostki masła
-1 żółtko z dużego jaja
-1-2 łyżki kwaśnej śmietany
-szczypta soli
 -szczypta pieprzu
 -1-2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki

Składniki na nadzienie:
 - ok.400g świeżego szpinaku
 -2 kulki sera mozzarella
-100 g niebieskiego sera pleśniowego gorgonzola
 -400 g pomidorów krojonych z oliwą z oliwek i czosnkiem z Pudliszek
-lekko doprawić ( nie dodawać soli ponieważ ser pleśniowy jest dosyć słony)

 Zaczynamy....
1. Mąkę wysypujemy na blat dosypujemy wszystkie przyprawy, kładziemy zimne masło i ucieramy.
 2. Gdy masło jest juz rozbite dodajemy żółtko i śmietanę, wszystko zagniatamy.
3. Gdy ciasto jest już spójne wkładamy je na 30min do zamrażalnika.
4. Jak już czas upłynie rozwałkowujemy i wykładamy ciasto do formy. Formę najlepiej jest przykryć papierem do pieczenia i wysypać groch, ciasto wówczas będzie kształtne. wkładamy do piekarnika nastawionego a ok 180 st C na ok 20min. Tak aby brzegi były zarumienione.
5. Wyjmujemy z pieca i usuwamy obciążenie. Następnie dookoła układamy plaster mozzarelli, kilka listków szpinaku, plaster gorgonzoli, kilka listków szpinaku, plaster mozzarelli, kilka listków szpinaku itd.

6. Gdy już cała tarta zostanie pokryta polewamy pomidorami z Pudliszek(sos możemy doprawić według swojego gustu).

 7. Na koniec rozkładamy końcówkę serów. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 30-40 minut.


                                                     Smacznego kochani !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz