co kucharz uważy...

wtorek, 26 lutego 2013

Słodko-pikantne polędwiczki z kurczaka

                              Myślę, że to danie przypadnie do gustu wielu kurczakożercom :P

Składniki:
-polędwiczki z kurczaka
-bułka tarta lub płatki kukurydziane
-sezam
-jajka

Składniki na marynatę:
-sos teriyaki
-1-2 ząbeki czosnku
-olej sezomowy
- sos chilli
-świeży imbir
-miód

Zaczynamy od przygotowania marynaty: wyciskamy ząbek czosnku, ścieramy łyżeczkę świeżego imbiru.
Dodajemy 2 łyżki miodu oraz wlewamy 1/2 szkl sosu teriyaki, do tego dołączamy 1 łyżeczkę oleju sezamowego, to wszystko dokładnie wymieszać. Do tak sporządzonej marynaty wkładamy polędwiczki i schowamy do lodówki na 24h.

Gdy już upłynął czas, mieszamy bułkę tartą bądź drobno pokruszone płatki kukurydziane z sezamem.
Mięso moczymy najpierw w jaku potem w bułce lub płatkach. Smażymy na patelni na głębokim tłuszczu. Ja zazwyczaj tylko obsmażam aby się zarumieniły i wkładam do piekarnika aby doszły. Jeśli przytrzymamy za długo na patelni po prostu będą węgle :) Pamiętajcie o tym, że płatki kukurydziane natychmiast się rumienią.


                                             Cóż pozostało mi tylko życzyć..... smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz