co kucharz uważy...

wtorek, 26 lutego 2013

skrzydłka kurczaka w miodzie i chilli

Skrzydełka że palce lizać.. mniam mniam...
Składniki:
-2 kg skrzydełek( przekroić na 3 cz, lotki odrzucamy)
-100 ml sosu chilli
-120 ml sosu jasnego sojowego
- ząbek czosnku
-8 łyżek miodu

Przygotowujemy najpierw marynatę. Mieszamy sos chilli z sojowym, wyciskamy czosnek i dodajemy miód, wszystko dokładnie mieszamy. Wkładamy skrzydełka i tak marynujemy 24h.
Na drugi dzień wykładamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na  180st C. Koniecznie trzeba przykryć mięso ponieważ miód szybko się skarmelizuje a mięso będzie wciąż surowe. pieczemy ok 40-50 min.Ok. 10 min przed końcem ściągamy folię i podpiekamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz